Smakene i koppen

En kopp kaffe er slutten på en lang reise – fra jorden, til bonden, til brenneren, til ivrig ventende hender. Hvert trinn er viktig for hvordan kaffen kommer til å smake til slutt. Gå tilbake langs veien sammen med oss ​for å se hvordan Starbucks bidrar til at en kaffe blir så god som mulig.

Brenning

Coffee roaster examines beans during roasting process

Starbucks Roast® er mer enn en farge – det er en filosofi for å utnytte potensialet i hver enkelt bønne maksimalt.

Vi startet med kaffebrenning i 1971, og det var innstillingen vi hadde til faget som skaffet oss så mange Starbucks-fans på den tiden. Kaffen vår skilte seg ut, ikke bare fordi den var mørkere, men også fordi den hadde mer smak.

Kaffe mister fuktighet og vekt når den brennes, noe som betyr at det er mindre å selge etterpå. En halv kilo kaffe mister omlag 10 til 14 % av vekten når den behandles av et kommersielt kaffebrenneri. Vi brenner kaffen litt lenger for å få ut mer av smaken. Vi mister 18 til 25 % av vekten ved å gjøre dette, men forskjellen i smak er verdt det.

Transformasjonen begynner når grønne kaffebønner varmes opp i en stor, roterende trommel. Etter 5 til 7 minutter med intens varme får bønnene en gul farge og lukter litt som popkorn. Så kommer "det første kneppet". Bønnene blir dobbelt stå store, og det høres en knitrende lyd når de utvides. De er nå lysebrune. Hvis du stoppet prosessen her for å smake på kaffen, ville det stått sur og endimensjonal i smaksbeskrivelsen. De mer komplekse, utsøkte smakene har ennå ikke utviklet seg.

Etter 10 minutter i brenneriet får bønnene en enda brunere farge, og det begynner å piple ut olje på overflaten. Etter mellom 11 og 15 minutter (det varierer for du ulike typene) begynner bønnene å utvikle det fulle smakspotensialet. "Det andre kneppet" signaliserer at tiden er inne. Når bønnene slippes ut i kjøleskuffen, fylles rommet av lukten av nybrent kaffe sammen med lyden av applausen fra den siste klappingen til "det andre kneppet".

Blanding

Professional coffee taster tasting coffee during a cupping.

Noe av det vi liker best med arbeidet vi gjør, er å tilby deg god kaffe fra hele verden.

Noen presenterer vi som kaffe fra én region som eksempler på bestemte smaker som er unike for opprinnelsesstedet – vi kommer til disse om et øyeblikk. Resten bruker vi til å lage fantastiske blandinger, og det er det vi vil fortelle om her.

Hos Starbucks kan det hende vi lager en kaffeblanding for å vise frem et bestemt dyrkingsområde. House Blend, for eksempel, er en blanding av de tre store latinamerikanske kaffesortene som tydeliggjør de beste kvalitetene i regionen: livlige, rene og balanserte smaker. Gazebo Blend® fremhever afrikansk kaffe – klar, med sitrussmak og nydelig på is.

Det kan også hende vi blander bønner fra forskjellige dyrkingsområder for å skape interessante samspill av aromaer og smaker. Blandinger som Caffè Verona®, Gold Coast Blend® og Starbucks® Christmas Blend har komplekse smaksammensetninger som man ikke finner i kaffe fra én region.

Innkjøp

Two farmers near harvested coffee cherries

Bare spesielle bønner blir til Starbucks® kaffe. Vi prøvesmaker over 150 000 kopper i året på jakt etter den aller beste Arabica-kaffen. Til slutt er det bare ca. 3 % av verdens bønner som ender opp i en pose av vår kaffe.

Starbucks' kaffeinnkjøpere bruker ca. 18 uker hvert år på å besøke kaffedyrkere og leverandører. Disse relasjonene er avgjørende for at vi skal lykkes fremover – de befester rollen vår som forkjempere for kvalitet og framskritt på alle nivåer i kaffebransjen. Det er på grunn av disse relasjonene at Starbucks kan velge først fra noen av verdens beste kaffeavlinger. Mange av relasjonene med gårder og leverandører har vi hatt i over 20 år.

Relasjonene er basert på gjensidig respekt. I vår søken etter å kjøpe den beste kaffen i verden, samarbeider Starbucks med bøndene for å sikre langsiktig stabilitet i markedet for Arabica-kaffe. For at Starbucks skal lykkes, må også bøndene lykkes. Se Ansvar for å få vite mer om hvordan vi driver forretning.

Dyrking

World map highlighting coffee growing regions

Når vi slurper kaffe i smakerommet, leter vi etter den perfekte kombinasjonen av klima, jordsmonn, høyde og dyrkingsmåter som til sammen blir til fremragende kaffe.

Når vi smaker på kaffe, spør vi oss selv: Hvilken kaffe fra et bestemt sted er den beste representanten for det perfekte skjæringspunktet mellom klima og dyktig jordbruk? Vi prøver å finne umiskjennelige regionale smaker, det som franske vinprodusenter ville kallegoût de terroir, «smaken av stedet».

Kaffe fra de tre viktigste dyrkingsområdene i verden har særegne trekk:

  • Latinamerikansk kaffe er som oftest ren, velkjent og vennlig, med smaker som minner om nøtter og kakao.
  • Kaffe fra Afrika/Den arabiske halvøy er uvanlige og forlokkende, med blomsteraromaer og smak av bær og sitrus.
  • Kaffe fra Asia/Stillehavsområdet er gjerne kraftig og markert, fyldig med smak av jord og urter.

All kaffe fra én region som vi tilbyr, er eksempler på de beste smakskvalitetene fra sitt område. Vi inviterer deg til å prøve en kopp.